lessphp fatal error: load error: failed to find /var/www/202/htdocs/wp-content/themes/theme48927/bootstrap/less/bootstrap.lesslessphp fatal error: load error: failed to find /var/www/202/htdocs/wp-content/themes/theme48927/style.less Dilluns de la mona

Dilluns de la mona

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

L’existència de la Mona pròpia del dia de Pasqua Florida, està documentada des del segle XV.

El seu origen es remunta a quan les dones de pagès les feien a casa seva, feien pa i l’enriqueixen amb ou i mantega. Generalment eren rodones, amb forma de tortell, i una massa de coca amb sucre i d'altres llaminadures, amb ous durs a sobre.

Amb el temps, aquest dolç va anar evolucionant, i poc a poc les mones es van anar fent més elaborades i el 1875 ja es té notícia d’una mona amb una figura al mig.

A Catalunya el dilluns de Pasqua era tradició que es reunissin dues o tres famílies o un grup d'amics i que anessin a menjar a algun indret la mona plegats, en un àpat en el qual no hi mancava res, prenia protagonisme tot el menjar que no s’havia pogut menjar durant la Quaresma.

La Mona, es considerava un obsequi clàssic dels padrins als seus fillols, i sempre anava acompanyada d'un ou, el nombre d'ous que tenia la mona variava i ocrresponia amb l'edat del nen fins que arribava als 12 anys.

La mona s’ha anat convertint, en un gran pastís o tortada de pa de pessic, mantega i xocolata, adornat amb plomalls, fruita confitada, ous i figures de xocolata que es compra a les pastisseries i fleques.

Les figures que hi ha a les mones, en la majoria de casos es tracta de personatges de l’univers infantil amb els què la canalla està ben familiaritzada gràcies a la televisió: herois esportius, actors i famosos del món del cinema i sobretot, personatges de les sèries infantils i dibuixos animats de la televisió.

A Barcelona, cal destacar les Mones de la Pastisseria Santa Clara que cada any aconsegueixen un gran èxit amb les seves autèntiques filigranes de xocolata, a més de les ja tradicionals Mones, una mica més senzilles de diferents varietats, amb sucre caramel·litzat, ametlles ensucrades, confitures, crocant, etc.

La simbologia més important de la mona de Pasqua és la que suggereix la presència d’ous, de veritat o de xocolata. Menjar ous per Pasqua és una pràctica molt estesa a molts pobles d’Europa, on a més a més hi ha el costum de buidar, pintar i decorar-los amb formes i colors diferents.

L’ou és el símbol de la fecundació i la creació en quasi totes les cultures. Les ofrenes i àpats amb ous formen part dels ritus primaverals que celebren la renovació de la natura.

Antigament, el dia de Pasqua era un dia de gran festa. Després de la Quaresma, la Pasqua significava el retorn a l’alegria de viure, el retorn a la llibertat de menjar.

La mona simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències han acabat.

No hay comentarios

Agregar comentario